Békéscsabai patrióták kabát akciója…

“Ha fázol, vegyél el egy kabátot, ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet…”

Ezen megmozdulás, Békéscsabán egyedülállóan mutatkozott  be a Patrióta Békéscsaba Egyesület szervezésében.

Az év elején, a tél talán leghidegebb részében sem tétlenkedtek az egyesület tagjai. A csontig hatoló hidegben, az utcákon sétálva elgondolkozik az ember, hogy sajnos vannak olyanok, akiknek fedél nélkül kell tölteniük az éjszakát, de vannak olyanok is akik nem tehetik meg, hogy kifejezetten erre az időszakra egy melegebb, vastagabb kabátot vásároljanak maguknak vagy gyermeküknek.

A békéscsabai lokálpatriótákból álló egyesület szerette volna megragadni az alkalmat és lehetőséget biztosítani azoknak a jólelkű békéscsabaiaknak, akikben ugyanez a gondolat fogalmazódik meg időről időre és szeretnének segíteni, de nem ismerik az eszközt, amivel ezt megtehetnék. Ezért az egyesület tagjai az Andrássy úti sétáló utcára, a CafeONE kávéházzal szemben kihelyeztek egy egyszerű fogast és kiakasztottak rá pár meleg kabátot, amit otthon a gardróbban találtak, majd egy kihelyezett hirdetőtáblán a következő szöveget feltüntették fel:

“Ha fázol, vegyél el egy kabátot, ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet…”

Másnap délelőtt megdöbbenve látták, hogy a kora este kihelyezett kabátoknak már nyoma sincsen és teljesen más kabátok lógnak azok helyén. A nap későbbi részén már roskadozott a fogas a kabátoktól, így a egyesület tagjai kiegészítették egy ruha boltokban is használatos, hosszabb ruhaállvánnyal. A következő napokban már nem csak kabátok lógtak, hanem mindenféle sapkák, kesztyűk, sálak stb.

Aki napközben arra járt azt láthatta, hogy a sétáló utcán haladó fiatalok, középkorúak és idős emberek is  érdeklődve álltak meg és válogattak a fogasról, többen hoztak és vittek is ruhadarabokat.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az eredeti tervet sikerült túlteljesíteni, a békéscsabai lakosok szeretetből és emberségből jelesre vizsgáztak. Ezt mutatja az is, hogy az első két hétben több mint 200 kabát cserélt gazdát és az internet segítségével ez a megozdulás több mint 100.000 emberhez jutott el.

Az egyesület tagjai nagyon örültek, hogy valamilyen formában újfent tudtak segíteni, és mind ezt úgy, hogy azzal “összehozták” a békéscsabai lakosságot. Az megmozdulás csendesültével megmaradt kabátokat a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központnak és a békéscsabai hajléktalan szállónak ajánlották fel.