A békéscsabai Patrióták a magyar BIO szívószál megvalósításán dolgoznak...

A Patrióta Békéscsaba Egyesület tagjai a 100%-ig természetes lebomló Magyar BIO szívószál kutatásán és fejlesztésén dolgoznak mellyel szeretnének elsimerést és hírnevet szerezni Békéscsaba városának.

A békéscsabai Patrióták a magyar BIO szívószál megvalósításán dolgoznak...

A Patrióta Békéscsaba Egyesület tagjai a Szegedi Gabonakutató intézetnél jártak méghozzá annak apropójából, hogy az közeljövőben várható környezetvédelmi szabályozásokra és intézkedésre egy teljesen új és innovatív termékkel válaszoljanak.

Mint ahogyan az sokunk számára ismeretessé kezd válni, a 2021-es évet környezetvédelmi szempontból igen jelentős változások fogják érinteni. A kilátásban lévő jogszabályok értelmében a műanyag evőeszközök, szívószálak és hasonló vendéglátóipari kellékek kivezetésre kerülnek a piacról, amellyel számos kérdést már most meg tudunk fogalmazni. Jelenleg még nincs kiforrott megoldás ezekre, így a kereskedelem-vendéglátás számára kihívásként jelennek meg a következő évek ebből a szempontból nézve. 

A Patrióta Békéscsaba Egyesület tagjai számára szintén fontos a környezettudatosság, hiszen az egyik ha nem a legfontosabb fő céljuk a következő generációt érinti a legjobban. A nemrégiben megtartott egyesületi beszélgetés alkalmával felmerült egy vízió. Az Alföldön megtermelt kalászosok nem csak a helyi viszonylatban, hanem országosan is meghatározó gerincét alkotják a mezőgazdaságnak. Feldolgozásukkor a magokat és a kalászt értelemszerűen értékesítik, viszont a szára még tovább hasznosítható lehetne. A növény megmaradt részét, más néven a tarlót alapvetően nem tekintik tovább értékesíthetőnek. Adódik tehát a lehetőség, hogy pont ebből lehetne tovább építkezni. Üreges szerkezetéből kiindulva már meg is született a bio szívószál, mondhatnánk, de azért ennyire nem egyszerű a történet. Háttérinformáció gyanánt említsünk pár szót a műanyagot leváltani kívánó technológiai lépésekről, törekvésekről. Papíralapú szívószálra vannak már próbálkozások, viszont felhasználását tekintve könnyen lebomló és cserébe közepesen jó áron érhető el. Fém technológia is megjelent már a piacon, viszont higiéniai okokból eredően hátrányosabb helyzetbe kerül többi társával szemben. Ráadásul a fém íze tovább rontja az italélményt. 

Az elgondolás a következőképpen nézne ki. Patriótaként, alföldiként és mezőgazdaságilag erős környezettel a birtokunkban szeretnénk egy fenntartható fejlődés keretein belül hosszú távon jól működtethető rendszert, ökoszisztémát kialakítani úgy, hogy ezzel párhuzamosan a munkahelymegőrző és munkahelyteremtő értékek is jelentős szerepet kapnak. Adott esetben, könnyű fizikai munka okán rehabilitációs eszközökkel, diákmunka programokkal egybekötött közös együttműködéssel sikerülhetne megoldani problémákat, felállítani új célokat. Az elképzelés egyszerűbben fogalmazva tehát a következőképpen nézne ki. A gazda jól jár, mert az eddig kalászfeldolgozásból származó haszontalannak minősülő mellékterméket értékesíteni tudná, plusz hozzáadott értékként pedig időszakos jellegű munkahelyteremtést valósulna meg.

Számos további kérdések miatt a Patrióta Békéscsaba Egyesület tagjai elkezdtek utána járni a dolgoknak, így ellátogattak a szegedi Gabonakutató Intézethez, hogy megkérdezzék Dr. Bóna Lajos Innovációs tanácsadót, miként lehetne megvalósítani a fentieket. 45 éves múltra visszatekintő tapasztalatai alapján több ezer gabonaféle ismeretes előtte, gyakorlati szinten jelentős tudással a birtokában végzi szakmai munkáját. Gabonafélék nemesítésével foglalkozik, így mindenképpen megérte a találkozást és a közel fél napos beszélgetést. Kiderült, hogy létezik olyan vastag szárú kalászos, amelynek tulajdonságai kifejezetten előnyösek lehetnek és megoldást kínálhatnak az innovatív termék számára.

A közös gondolkodás, nyitottság eredményeként Dr. Bóna úr meglátásai alapján felmerült a  projektet pozitívan érintő, pályázati kereteken belül megvalósulni kívánó konzorciumi partneri viszony kialakítása. A kölcsönösen és közösen létrehozott munka szakmai oldalát a Gabonakutató, kivitelezési részét a Patrióta valósítaná meg.

Mezőgazdasági témát érintő szakmai tárgyalás ritkán szokott gyakorlati tapasztalatok gyűjtése nélkül lezajlani. Az Egyesület lehetőséget kapott ellátogatni Makó határában egy 1200 hektáron működő, az Intézet által kutatási céllal fenntartott földterületre. Legalább 50 féle kalászos növénnyt sikerült megvizsgálni. Búzától, rozstól, az árpától, a tönkölybúzán keresztül, a tritikálén át, számos növényfajtával lehetett közelebbről megismerkedni. Ezek után kiválasztásra került egy bizonyos fajta, amely már a teszt fázisban legjobb eredményt hozta az eddig elvégzett kísérletek alapján. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Nem szeretnél lemaradni legújabb híreinkről, eseményeinkről?
Akkor iratkozz fel hírlevelünkre!