A békéscsabai lokálpatrióták a gyógyszer házhozszállításért lobbiznak...

A Patrióta Békéscsaba Egyesület tagjai a városban megvalósítandó gyógyszer házhozszállításért lobbiznak annak érdekében, hogy sok idős és mozgásban korlátozott békéscsabai élete könnyebbé váljon...

A békéscsabai lokálpatrióták a gyógyszer házhozszállításért lobbiznak...

Az egyesület tagjai napról napra kapnak különböző témákban üzeneteket a Békéscsabán élőktől e-mailen  és facebookon egyaránt. Igyekeznek mindegyikre válaszolni és lehetőségükhöz, idejükhöz mérten megoldást kínálni a problémákra. A minap az egyesület elnökének Bodóczi Istvánnak érkezett egy különleges kérés egy idős, nyudíjas hölgytől, aki levélben arra kérte az egyesület tagjait, hogy segítsenek megoldást találni a problémájára. 

Elmondta, hogy testvérével mindketten Békéscsabán élnek. A 68 éves testvére sajnálatos módon egy különleges máj és tüdő betegségben szenved, aminek következtében mozgása korlátozva van és lakásához van kötve, mivel folyamatosan szüksége van oxigén palackból történő oxigénutánpótlásra, illetve ritka májbetegsége miatt olyan különleges gyógyszereket kell szednie, melyekből legfeljebb egy hétre elegendőt írhatnak ki az orvosok. Mivel a gyermekeik külföldön és dunántúlon élnek, egymáson kívül nem számíthatnak más rendszeres segítségre. Idáig nem jelentett problémát a 70 éves idős hölgynek, hogy hetente elmenjen kerékpárral a gyógyszertárba, kiváltani a megfelelő gyógyszereket, de a minap  kerékpározás közben megszédült és elesett, aminek következtében  rövid ideig korházba is került. Ez idő alatt sajnos nem tudta megoldani a testvére gyógyszerrel való ellátását és azon aggódik, mi lesz ha Ő már nem lesz vagy életkorából fakadóan nem lesz képes ellátni ezt a feladatot.  Több helyről is kért segítséget és az oxigénpalack cseréjére már meg is találta a megoldást, amit rendszeresen elvisznek és ki is cserélnek a testvérének, de a gyógyszer beszerzésére idáig nem kapott segítséget. Arra kérte a Patrióta Békéscsaba Egyesületet, hogy ha módjukban áll segítsenek neki valahogyan.

Az egyesület tagjai a következő közgyűlésen külön napirendi pontként tárgyalták az idős hölgy által említett problémát. Különböző alternatív megoldási lehetőségek merültek fel, mint például a Családsegítő vagy a Közösségi Misszióval való kapcsolat teremtés, esetleges kapcsolatfelvétel és egyeztetés a békéscsabai idősek otthonával.

Időközben kiderült, hogy annyira nem is egyedi a probléma, hiszen az egyesület tagjai között is vannak olyanok akiknek a nagyszülei nagyon szép korban vannak és akiknek igen megterhelő a havi rendszerességgel történő gyógyszerek beszerzése a gyógyszertárak távolsága miatt.

Az egyesület tagjai megpróbálták felmérni a lehetőségeket Békéscsabán és kideríteni milyen módszerek vannak az ilyen fajta problémák megoldására. Több gyógyszertárral is felvették a kapcsolatot, hogy megtudják vajon mennyire egyedi a probléma.  Pár héttel később az egyik ilyen személyes konzultáció során Csuvarszki Róbert az egyesület egyik alapító tagja kapcsolatba került egy debreceni származású fiatal gyógyszerésszel, aki már korábban is hallott az egyesület törekvéseiről.

A személyes egyeztetésre Békéscsabán a CafeONE kávéházban került sor, az egyesületet Csuvarszki Róbert és Bodóczi István képviselte.

A rövid bemutatkozás után az egyesület tagjai körvonalakban elmondták az idős hölgy problémáját Dr. Bimbó Mihály gyógyszerésznek, aki munkájából fakadóan megerősítette azt, hogy ez sajnos nem egyedülálló probléma. Elmondta, hogy külföldön már régebb óta keresik a megoldást és a folyamatos sikereket  próbálják átültetni Magyarorszagra. Budapesten vannak már próbálkozások, bár még gyerekcipőben járnak ezek a koncepciók. A különböző jogszabályok nem egyszerűsítik meg a kivitelezést, ugyanakkor megvalósítható cél a gyógyszerek házhozszállítása. A vény nélkül kapható gyógyszerek esetében már régóta van lehetőség webshopon keresztül való házhoz rendelésre. 

Dr. Bimbó Mihály elmondása szerint, az E-receptek megjelenésével felcsillant a reménysugár az esetleges gyógyszer házhozszállítás megvalósíátására, azonban fontos kritérium, hogy ezt nem teheti meg kizárólag gyógyszerész végzettséggel rendelkező személy. 

A gyógyszerészt, akinek békéscsabai gyógyszertárhoz kötődnek az üzleti érdekei, arról kérdezték a fiatal lokálpatiróták, hogy mire lenne szükség ahhoz, hogy megtudjon ez valósulni Békéscsabán is. 

A válasz az volt, hogy egyértelműen megvalósítható, egy a követelményeknek megfelelő rendszer kialakításával és a résztvevők részletes tájékoztatásával, továbbá az is előny, hogy egy olyan kisebb - 50-60.000 lélekszámú - városban és vonzáskörzetében, mint amilyen Békéscsaba, egyszerűbben megvalósítható ennek a kivitelezése, hiszen kevesebb és könnyebben előkészített logisztikával lehet eljutni a város különböző pontjaira a nagyobb városokkal ellentétben.

A békéscsabai lokálptarióták megkérdezték az egyébként aktívan szakmában dolgozó fiatal gyógyszerészt, volna-e hajlandó valamilyen formában közösen megvalósítani, Békéscsabán egyedülálló módon a gyógyszer házhozszállátását, hogy ezzel megkönnyítsék azoknak a városban lakóknak az életét, akiknek koruknál vagy helyzetüknél fogva szükségük van rá. 

Dr. Bimbó Mihály jelenleg Debrecenben él  feleségével és 3 éves kislányával, azonban annyira lelkes és ambiciózus, mint a Patrióta Békéscsaba Egyesület tagjai, így ígéret tett arra, hogy folyamatos konzultáció mellett a következő fél évben Békéscsabára költözik és megvalósítja a kezdeményezést az egyesület stratégiai együttműködésével. 

Elmondása szerint Békéscsabát nagyon barátságosnak és otthonosnak látja és úgy gondolja, hogy az egyesület törekvő tagjaival, helyismeretével és az itt élők szükségéből fakadóan a legjobb együttműködő partner lesz ahhoz, hogy megvalósuljon és minél több emberhez gyorsan eljusson ez a sokakat segítő szolgáltatás. 

A közös munka elkezdődött, melynek eredményéről egy következő cikkben számolunk be. További örömhír, hogy a beszélgetés végére az együttműködés megpecsételése mellet a Patrióta Békéscsaba Egyesület tagsága Dr. Bimbó Mihály személyében egy újabb taggal bővült.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Nem szeretnél lemaradni legújabb híreinkről, eseményeinkről?
Akkor iratkozz fel hírlevelünkre!