A Kollabor és a Patrióták együttműködése

Koszecz Sándor, a Kollabor tanműhely alapítója a Békés Megyei Központi Könyvtárban fogadott bennünket, hogy közelebbről megismerhessük egymás munkásságát, amelyet ugyan a közösségi média felületein már régóta követünk, viszont ezen találkozónak köszönhetően személyesen is lehetőség adódott a kollaborációra.

A Kollabor és a Patrióták együttműködése

Elsődlegesen a Sándor által megvalósított különleges, díjnyertes kezdeményezés keltette fel a figyelmünket. Ennek köszönhetően minden erőfeszítés nélkül, hidropóniás rendszerrel bárki otthonában könnyedén termeszthetők alapvető zöldségek és fűszernövények úgy, hogy mindeközben modern design elemként is funkcionál a szerkezet. A téma kifejezetten időszerű, hiszen az időjárási körülmények és a gazdasági helyzet miatt napjainkban kialakuló élelmiszeripari válság hatalmas megoldandó probléma mindenki számára. Így Sándor megoldása egy komoly alternatív lehetőséget nyújt arra, hogy bizonyos mértékig fenntartható és környezetbarát módon ellensúlyozzuk ezt a jelenséget a saját háztartásunkon belül. 

 

A találkozó elején, miközben körbevezetett bennünket a műhelyben és bemutatta a különböző fajtájú és méretű hidropóniás rendszereket, egy tucat fiatal még javában dolgozott különböző témakörökön a munkaasztalokon. Jó volt látni, hogy a fiatalok szívesen töltik el szabadidőjüket különböző problémák megoldásán együtt gondolkodva, és a legéletképesebbnek tűnő projekteket megvalósítva. 

 

Miután megnézhettünk számtalan érdekességet, az építészeti megoldásoktól kezdve a technikai kütyükön keresztül egészen a hidropóniás termesztésig, Sándor érdeklődésére röviden mi is meséltünk hasonló motivációból fakadó célkitűzésünkről. Mint korábban arról már beszámoltunk, békéscsabai, teljesen természetes, lebomló Patrióta BIO zabszívószál projektünk idén a harmadik évébe érkezett, és minden jel arra mutat, hogy az első darabokat hamarosan el is kezdhetjük tesztelni.

 

A megbeszélés végéhez érkezve meghívást kaptunk Sándortól egy alkotói startup megmérettetésre, mely három napon keresztül fog zajlani a Kollabor szervezésében a Békés Megyei Központi Könyvtárban. Az esemény kifejezetten a napjainkban felmerülő legégetőbb problémákon való közös gondolkodást, majd elsőként az ezekre talált megoldások elméletben való megvalósítását célozza meg, békéscsabai fiatalok által megvalósított közösségépítés mellett. A többnapos rendezvény keretein belül az együttes gondolkodás mellett lehetőség nyílik olyan projektötleteket kidolgozni, melyek a harmadik nap végére egy befektetői csoport előtt egy rövid pitch prezentáció keretein belül bemutatásra is kerülnek. Ezt követően a legjobbnak ígérkező ötleteket közösen továbbgondolják, és el is indítják a megvalósítás útján.

Mindenki számára jó szívvel ajánljuk a rendezvényt melyre 3-5 fős csapatokban lehet nevezni teljesen ingyenesen. További információ az alábbi cikkben:

 https://www.facebook.com/events/1049036229142597

 

Mivel több olyan célkitűzésre derült fény, mely közös pontot jelent a Kollabor és a Patrióták között, ezért felmerült egy újabb rendezvény megvalósításának ötlete, melybe további, hasonló gondolkodású, aktív békéscsabai civilszervezeteket szeretnénk bevonni a közös értékteremtés reményében. 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Nem szeretnél lemaradni legújabb híreinkről, eseményeinkről?
Akkor iratkozz fel hírlevelünkre!